ElBaradei doputovao u Libiju

ŠEF međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei doputovao je u ponedjeljak u Libiju kako bi razgovarao o globalnom crnom tržištu za nuklearnu tehnologiju i riješio spor oko nuklearnog postrojenja čiju likvidaciju traži Washington, a čemu se protivi Tripoli, rekli su diplomati.

Libija je priopćila u prosincu da se odriče nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja i pozvala je američke, britanske i međunarodne stručnjake da joj pomognu u razoružavanju.

IAEA otad nadgleda američki i britanski proces razoružavanja tijekom kojeg je velika većina opreme i dokumenata iz Libije prebačena u SAD.

"Libija vrlo dobro surađujem i daje brzo odgovore na naša pitanja", rekao je ElBaradei novinarima prije ulaska u zrakoplov za Tripoli.

"Cilj mog (dvodnevnog) posjeta je vidjeti gdje smo i dogovoriti iduće inspekcije...", rekao je.

IAEA je izdala u petak izvješće o libijskom programu za nuklearno oružje. U izvješću se navodi da su nuklearne aktivnosti Libije započele početkom 80-ih godina i da su bile puno opsežnije nego što se ranije mislilo.

Izvješće na 10 stranica kulminacija je dvomjesečne istrage stručnjaka IAEA-e u suradnji sa SAD-om i Britanijom. U njemu se navodi da Libija nije prijavila niz vrlo osjetljivih pokusa povezanih s proizvodnjom oružja, uključujući "odvajanje male količine plutonija".

Pročitajte više