Elon Musk: Ja sam Trumpov glas razuma

Foto: Getty/Guliver

IZVRŠNI direktor Tesla Motorsa, inovator i poduzetnik Elon Musk, postavlja se kao "glas razuma" između Silicijske doline i Bijele kuće, piše BBC.

Trumpov odnos s tehnolozima je kompliciran. S jedne strane je investitor Peter Thiel, koji je dio Trumpovog unutarnjeg kruga, a s druge strane Tim Cook i Larry Page, koji su većinom šutjeli na sastanku u Trumpovu tornju prošle godine.

Malo se govorilo o tom sastanku, ali sve bi se moglo promijeniti ako se od kompanija bude tražilo da provode neke politike koje budu smatrali neetičnima. Na primjer, postoji sve više zaposlenih u tehnološkim kompanijama koji su rekli da će odbiti raditi na bazi podataka evidencije manjina, ako se to od njih bude tražilo.

Hipotetski, naravno.

Elon Musk ne šuti kao njegovi kolege. U nizu tvitova prošli tjedan nahvalio je Trumpov izbor za državnog tajnika, Rexa Tillersona. Čini se da je to zbog toga što Tillerson podržava porez na ugljik, a Musk je rekao da je to jedini način da se "pomakne igla" u borbi protiv klimatskih promjena.

Tillerson je prihvatio da su klimatske promjene činjenica, za razliku od predsjednika.

Musk čuva svoje porezne olakšice?

Postoji mogućnost da Musk želi vidjeti što će se dogoditi s poreznim olakšicama koje trenutno imaju njegova kompanija i njezine mušterije. Cijena Tesle je znatno niža zbog mjera koje je uveo bivši američki predsjednik Barack Obama. U Nevadi, gdje Tesla gradi novu tvornicu, kompanija navodno ima milijardu dolara poreznih olakšica.

Oko toga će se vjerojatno Trump i Musk složiti. Tesla puno ulaže u proizvodnju u SAD-u. U Nevadi će raditi 6000 ljudi, a u Kaliforniji gdje se nalazi tvornica automobila zaposlit će se još 6000.

Musk je također izvrsna prilika za Trumpa da opet započne svemirsku utrku. Muskov SpaceX je preuzeo neke ugovore od NASA-e, ali lako je za povjerovati da put u svemir odgovara Trumpovoj težnji grandioznosti.

Musk je rekao kako je bolje da predsjednik čuje što više glasova razuma. "Napadi na njega neće postići ništa. Znate li za ijedan slučaj kad se povukao zbog prosvjeda ili napada iz medija?", upitao je Musk.

Za Tillersona je rekao da je sposobno vodio Exxon. "Kao državni tajnik će morati ostvariti napredak u ciljevima SAD-a te smatram da i hoće", dodao je.

Pročitajte više