EMA provjerava dojave o rijetkom nervnom poremećaju nakon cijepljenja AstraZenecom

Ilustracija: EPA

EUROPSKA agencija za lijekove (EMA) danas je priopćila da pregledava izvještaje o rijetkom nervnom poremećaju kod ljudi koji su primili cjepivo AstraZeneca i zatražila je detaljnije podatke od tvrtke, javlja Reuters.

U sklopu redovitog pregleda izvješća o sigurnosti cjepiva Odbor za sigurnost Europske agencije za lijekove analizira podatke o slučajevima Guillain-Barreova sindroma, objavila je EMA.

EMA također istražuje izvještaje o upalama srca nakon cjepiva Pfizer/BioNTech i Moderne, navodi se. Oba cjepiva koriste novu mRNK tehnologiju.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je prošli tjedan da nije otkrio vezu između upale srčanog mišića i cjepiva protiv covida-19. 

EMA i drugi regulatori od ranije preispituju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja protiv korone.

Što je Guillain-Barreov sindrom?

Guillain-Barreov sindrom rijetko je neurološko stanje u kojem imunološki sustav tijela napada zaštitnu prevlaku na živčanim vlaknima. Sindrom se najčešće pojavljuje s bakterijskom ili virusnom infekcijom i razvija se tijekom nekoliko dana ili tjedana.

Ovaj sindrom je izuzetno rijedak, a njegova pojava se povezuje s respiratornim i crijevnim infekcijama, kao i nekim cjepivima koja su se koristila u prošlosti.

To stanje je već u prošlosti bilo povezano s cijepljenjem - ponajviše s kampanjom cijepljenja tijekom izbijanja svinjske gripe u Sjedinjenim Državama 1976. godine, a desetljećima kasnije i s cjepivom korištenim tijekom pandemije gripe H1N1 2009. godine.

AstraZeneca, Pfizer, BioNTech i Moderna se još nisu oglasili o priopćenju EMA-e.

Pročitajte više