Endeavour "siguran" usprkos rupi u toplinskom štitu

USPRKOS otkriću rupe "veličine grejpfruta" u toplinskom štitu američkog raketoplana "Endeavour", NASA tvrdi kako neće biti potrebni popravci, odnosno kako se svemirska letjelica i njegova posada mogu za nekoliko dana sigurno vratiti na Zemlju.

Rupa je otkrivena nakon što je "space shuttle" u srijedu lansiran sa Cape Canaverala u Zemljinu orbitu kako bi se spojio s Međunarodnom svemirskom postajom.

NASA je ispočetka bila zabrinuta, s obzirom da je slično oštećenje godine 2003. izazvalo raspad raketoplana "Columbia" prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu. Tada je poginulo svih sedam članova posade, a program "space shuttle" je više od godinu dana bio obustavljen kako bi se otkrili uzroci i uvele nove sigurnosne mjere.

NASA je razmišljala da astronauti tijekom "svemirske šetnje" obave nužne opravke štita, ali je nakon detaljnog pregleda snimki utvrđeno da se rupa ne nalazi na mjestu na kojem bi prilikom ulaska u atmosferu mogla izazvati raspad raketoplana.

Dvojica "Endeavourovih" astronauta su, u međuvremenu, na Međunarodnu svemirsku postaju postavili novi blok težak 2 tone. Izgradnja Postaje bi se trebala dovršiti 2010. godine.

D.A.

 

Pročitajte više