Engleski policajci moći će upadati u stanove i plijeniti antiolimpijske postere

BRITANSKO Ministarstvo za kulturu, medije i sport dalo je ovlasti policiji po kojima će ona za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Londonu 2012. bez naloga moći upadati ljudima u stanove i skidati politički nepodobne postere.

Drastične kazne

Prijedlog tog zakona predstavljen je još 2006., a sada je prošao i glasovanje u parlamentu. Konfiskacija postera i ostalih spornih materijala provodit će se samo u stanovima i trgovinama koji će se nalaziti nekoliko stotina metara od sportskih zbivanja

Oni koji se ogluše na upozorenja, prema zakonu će moći biti kažnjeni s novčanom globom i do 20,000 funti. Donošenje tog zakona naišao je na žestoke kritike; opozicije, civilnih udruga, pa čak i nekih dužnosnika policije, koji su rekli da" nemaju namjeru koristiti ovlasti i upadati ljudima u stanove"

Vlada će"omekšati" zakon

"Pravo upada u privatne prostore treba koristiti protiv kriminala, a ne za utvrđivanje toga tko ima kakve oglase ili postere. Nismo li svi mi učili da olimpijski duh podržava slobodu izražavanja?", pita se Anita Coles iz civilne udruge "Sloboda".

Vlada je svjesna kakve konotacije taj zakon izaziva pa će ona tako izraditi detaljan plan regulacije oglašavanja za vrijeme Olimpijskih igara kako ne bi došlo do povrede zakona te provođenja te, po svima, delikatne odredbe.

Pročitajte više