Enolog i vizionar Robert Mondavi preminuo u 94. godini

VINAR Robert Mondavi, jedan od najzaslužnijih za plasiranje kalifornijskih vina u svjetsku klasu, umro je u petak u 94. godini života na svom imanju u dolini Napa.

Mondavi, sin talijanskih imigranata, naslijedio je enološka znanja od svog oca da bi svoja znanja o vinima proširivao svojim čestim putovanjima svijetom. Njegova je vinarija osnovana 1966. godine upravo tamo gdje je bio i njegov život, u dolini Napa, sjeverno od San Francisca. Njegova vina nizala su konstantne uspjehe, ali i "povukla" mnoge kalifornijske vinare da ispred svega na prvo mjesto stavljaju kvalitetu.

Vinarija Mondavi prodana je 2004. godine za 1,3 milijarde dolara velikoj  tvrtki "Constellation Brands" koja je sa zadivljujućom pažnjom i dalje nastavila njegovati duh vinarije Mondavi. Jedna od njegovih posebnosti u proizvodnji vina bila je inovacija nazvana hladna fermentacija.

Uz svoju suprugu Margrit, Robert Mondavi postavio je na noge dolinu Napa koja je, zahvaljujući njima, u posljednjih dvadesetak godina postalo prepoznatljivo mjesto po vinima i specifičnom kulinarskom doživljaju.

V.M.

Pročitajte više