EPH kupio "Slobodnu"; Mladen Pleše glavni urednik

EUROPA PRESS HOLDING i Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) potpisali su danas u Splitu ugovor o kupnji 34,63 posto dionica Slobodne Dalmacije, vrijednih 24 milijuna kuna, čime je EPH postao većinski vlasnik poznate splitske novinskoizdavačke kuće, a za glavnog urednika imenovan je dosadašnji novinar tjednika Globus Mladen Pleše.

Kupnjom dionica iz portfelja HFP-a te provedbom dokapitalizacije EPH će imati vlasnički paket od 70 posto dionica Slobodne Dalmacije.

Za predsjednika Uprave Slobodne Dalmacije izabran je suvlasnik EPH Ninoslav Pavić.

Izrazivši zadovoljstvo završetkom "zadnje runde u privatizaciji Slobodne Dalmacije", Pavić je rekao kako ta "splitska novinska kuća treba postati obrazac za privatizaciju u Hrvatskoj".

"Ulazak EPH u vlasničku strukturu Slobodne podrazumijeva brzo ulaganje u financijsku konsolidaciju tvrtke, pokretanje novih izdavačkih projekata, tehničku i tehnološku obnovu, uključujući i nabavu nove tiskare", kazao je Pavić.

Potpisivanjem ugovora o kupnji dionica Slobodne EPH se obvezao da će u petogodišnjem razdoblju povećati plaće zaposlenima i zadržati sve radnike.

"Ispunili smo svoja obećanja, no jedno ipak nismo mogli, a odnosi se na isplatu određenog bonusa HFP-u u slučaju da privatizacija bude završena u roku šest mjeseci. No, budući da je Vlada mijenjala uvjete natječaja, što je odgodilo realizaciju projekta, odlučili smo državi uskratiti isplatu bonusa", rekao je Pavić odgovarajući na novinarski upit o tome je li država prodajom Slobodne Dalmacije EPH-u oštećena za oko 130 milijuna kuna.

Najavio je i uključivanje Slobodne Dalmacije u tržišnu bitku na hrvatskom medijskom prostoru ustvrdivši kako Dalmacija i Split zaslužuju snažnu medijsku kuću, te distribucijsku i tiskarsku kompaniju.

Vršitelj dužnosti predsjednika HFP-a Grgo Ivezić čestitao je novom vlasniku na uspješno obavljenom poslu, ocijenivši da država nije na gubitku jer je, kako je kazao, u teškom i zahtjevnom postupku zaštitila svoje interese.

Pavić je svoj izbor za predsjednika Uprave Slobodne Dalmacije ocijenio poslovnim činom, dodavši kako visina investicije nalaže da se ništa ne prepusti slučaju.

Komentirajući svoj izbor za predsjednika Uprave Slobodne Dalmacije, Ninoslav Pavić je rekao kako je "sigurno da će određeno vrijeme obnašati tu dužnost". "Treba nam vremena da podrobno proučimo dosadašnje poslovanje i učinke ljudi koji su za to bili zaduženi. Dok se to ne dogodi, osobno ću voditi Slobodnu Dalmaciju", rekao je Pavić.

Plešeov izbor za novog glavnog urednika Slobodne Dalmacije Pavić je obrazložio riječima da je "Mladen Pleše vrhunski profesionalac s velikim novinarskim iskustvom koji neće vršiti pritisak na novinare, niti će ih sputavati u njihovu radu".


Pročitajte više