Epidemija koronavirusa u Kini rizična je i za njemačko gospodarstvo

Foto: EPA

EPIDEMIJA koronavirusa u Kini predstavlja prijetnju njemačkom gospodarstvu, upozorila je njemačka središnja banka Bundesbank, ukazujući na pad potražnje iz azijskog diva.

"Privremeni pad agregatne potražnje (u Kini) mogao bi prigušiti njemačke izvozne aktivnosti", napisali su stručnjaci Bundesbanka u redovnom mjesečnom izvješću za veljaču.

Drugo gospodarstvo svijeta ključno je tržište za robu proizvedenu u Njemačkoj. Kina istodobno proizvodi mnoštvo proizvoda, ali i poluproizvoda koji se dorađuju u drugim zemljama. 

Mogli bi biti pogođeni globalni lanci

Sigurnosne mjere opreza, uvedene zbog koronavirusa, mogle bi pogoditi neke globalne lance vrijednosti i time dovesti do uskih grla u nabavi u pojedinim sektorima u Njemačkoj, upozoravaju u Bundesbanku.

Napominju ipak da ne očekuju radikalne promjene u njemačkom gospodarstvu u prvom ovogodišnjem kvartalu, nakon slabog završetka 2019. godine.

Njemačko je gospodarstvo nakon višegodišnjeg procvata lani osjetno usporilo, dijelom i zbog međunarodnih trgovinskih sukoba koji su posebno pogodili izvozno-orijentirani industrijski sektor, podsjeća dpa.

U posljednja tri mjeseca 2019. aktivnosti su stagnirale u odnosu na prethodno tromjesečje, dok su na godišnjoj razini porasle 0,4 posto, izvijestio je krajem prošlog tjedna statistički ured. U cijeloj 2019. porasle su samo 0,6 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u 2018.

 

Pročitajte više