Epidemija na kruzeru: 60-ak oboljelih od svinjske gripe?

BROD za krstarenje kompanije Royal Caribbean jutros je neplanirano pristao u francusku luku zbog nekoliko desetaka oboljelih putnika i članova posade. Kako prenosi USA Today, sumnja se da su oboljeli zaraženi virusom svinjske gripe.

Dok AP prenosi da je šezdesetak članova posade dijagnosticiran spomenuti virus, glasnogovornica ove brodarske kompanije, Cynthia Martinez, tvrdi da nije riječ o virusu H1N1, već da 62 člana posade i dva putnika imaju groznicu i simptome slične gripi te da su svi oboljeli, kao i ljudi s kojima su dolazili u kontakt, izolirani na brodu. Također je potvrdila da su svi testirani negativno na gripu tipa A te da se najvjerojatnije radi o običnoj gripi ili prehladi.

Dalje po rasporedu

"Virus H1N1 tip je gripe A. Stoga, ako su negativni na taj test, nikako ne mogu imati svinjsku gripu", objasnila je Martinez i dodala da se testiranje na isključivo H1N1 virus ne može obaviti na brodu, već samo u klasičnom laboratoriju. Također dodaje da velik broj oboljelih zaposlenika nije utjecao na daljnju uslugu na brodu koji će, kako najavljuje, nakon iskrcaja oboljelih nastaviti ploviti po rasporedu.

Brod Voyager of the Seas, jedan od najvećih putničkih brodova na svijetu, sa 3.114 putnika krenuo je na sedmodnevno krstarenje iz Barcelone 26. srpnja, a po putu bi trebao pristati i u nekoliko talijanskih luka.

Pročitajte više