Epidemiolog Kolarić: Kad budemo imali ispod 500 novih onda je epidemija pod kontrolom

Screenshot: N1

EPIDEMIOLOG Branko Kolarić na N1 je komentirao svoj potpis u apelu 26 znanstvenika koji je objavljen jučer.

O apelu 26 znanstvenika kaže da ga je potpisao jer se slaže s tekstom.

"Potpis sam stavio jer se slažem s tekstom. Slično pismo se piše na europskoj razini, upozorit će se na značaj dodatnih napora. Za mene je ključno bilo građanima dodatno reći da je situacija ozbiljna. Mjere i sve što radimo treba se shvatiti ozbiljno, komunikacija koja ide u drugom smjeru je štetna", kazao je Kolarić.

"Ovo je pismo bilo javnosti, ne mislim na Stožer i vladu, ali ima pojedinaca koji umanjuju situaciju, govore da epidemija tek što nije prošla. Mi ćemo se s epidemijom voditi još neko vrijeme. Cjepivo je pred vratima, ali kad stigne mi ćemo još imati posla, do ljeta", kaže.

"Mi smo trenutno na vrhu u Europi, to nije dobro. To pismo je imalo namjeru to naglasiti svima", dodaje.

"Ovo pismo nema veze s mojim angažmanom u savjetu, ovo sam pismo potpisao jer se slažem s time što je napisano", rekao je i dodao da se on i prije zalagao za strože mjere.

"Mi smo unutar savjeta komunicirali, aktivni smo, dobar dio savjeta je apelirao na strože mjere, to je pripomoglo i donošenju", kazao je.

"Kad pogledamo mobilnost stanovništva, ona se smanjila u zadnjih tjedan dana. Očekujemo učinak ovih mjera kroz dva do tri tjedna. Promjena trenda je jedna stvar, ali da bi bili zadovoljni, moramo smanjiti broj zaraženih dnevno. Neka optimalna brojka bi bila ispod 500 dnevno, tada bi mogli reći da je epidemija pod kontrolom", kazao je.

O antigenskim testovima

O prvim rezultatima antigenskih testiranja u zagrebačkim školama, rekao je. "Rezultate još nisam vidio, ali za mene 2% djece bez simptoma na nastavi nije mali broj. To je relativno dosta."

O kriterijima za ublažavanje rekao je: "Većina europskih zemalja to ima. Mislim da je to važno za građane da znaju na kojem broju moramo prijeći na snažnije mjere. To je da se smanji neizvjesnost onoga što nas očekuje. Većina Hrvatske je u crvenom sad i taj semafor će nam više koristiti za ublažavanje mjera. Apelirao bih na ljude da se razumno ponašaju za praznike jer se nakon njega najavljuje treći val epidemije."

"Ove mjere imamo kratko. Ako se situacija popravi, razmišljat će se o popuštanju, no ako se to ne desi, ostat će na snazi", zaključio je.

Pročitajte više