Epstein-Barrov virus povezan s multiplom sklerozom

ŠIROKO rasprostranjen Epstein-Barrov virus (EBV), koji uzrokuje infektivnu mononukleozu, mogao bi imati veliku ulogu u utvrđivanju rizika za multiplu sklerozu, neurološku bolest s brojnim teškim simptomima.

Ispitujući više od tri milijuna krvnih uzoraka američkih vojnika, istraživači predvođeni epidemiologom s Harvarda utvrdili su da osobe koje imaju antitijela na taj virus 30 puta češće obolijevaju od multiple skleroze, piše Los Angeles Times.

Multipla skleroza je kronična, neizlječiva bolest središnjeg živčanog sustava, koju obilježava teška upala i uništenje mijelinskih ovojnica živčanih vlakana.

Riječ je o autoimunoj bolesti, što znači da tijelo napada samo sebe. Iako novi dokazi upućuju da EBV sudjeluje u poticanju te pojave, znanstvenici još nisu posve sigurni.

"Ova je studija pokazala znatno povećanje antitijela na taj virus u osoba koje obolijevaju od multiple skleroze", izjavio je dr. Alberto Ascherio, profesor epidemiologije na Sveučilištu Harvard.

Najveće otkriće njegova istraživanja bilo je da su antitijela bila prisutna pet godina prije pojave simptoma bolesti. Iako su rezultati studije vrlo zanimljivi, ostaju brojna otvorena pitanja. Tako, primjerice, istraživanje ne može sa sigurnošću potvrditi da je prisutnost EBV-a povezana s razvojem bolesti, rekao je Ascherio. Iako je virus prisutan prije izbijanja bolesti, istraživanje nije dovoljno pouzdano da bi se razvio test kojim bi se mogla nedvojbeno utvrditi sklonost obolijevanju pet godina prije pojave simptoma, dodao je.

"Studija pokazuje povezanost EBV-a i MS-a. No, činjenica da je prisutan EBV ne isključuje mogućnost da su uključeni i drugi virusi", rekao je Ascherio.

EBV je jedan od najraširenijih virusa u svijetu. Iako mu je izložen velik broj ljudi, samo manji dio obolijeva od mononukleoze. Virus je, osim toga, povezan i s nekim rijetkim vrstama tumora.

(Hina) bcav dgk

Pročitajte više