Erdogan optimističan nakon razgovora u Bruxellesu

TURSKI premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je da mu činjenica da će europski čelnici sljedećeg tjedna odlučiti o ublažavanju uvjeta koje Turska treba ispuniti uoči početka pristupnih pregovora, ulijeva pouzdanje, izvijestila je agencija Anadolija.

"Mislim da ćemo postići ono što smo očekivali o pristupnim pregovorima sljedećeg tjedna", rekao je Erdogan u petak kasno navečer po povratku iz Bruxellesa.

"Premda postoje stanovite razlike u stajalištima, vidimo da se ona mijenjaju u pozitivnom smjeru", kazao je Erdogan kako navodi Anadolija.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zauzimao se da pregovori njegove zemlje s Europskom unijom počnu već početkom 2005.

Velika većina europskih šefova država i vlada sklona je početku pregovora s Turskom, premda još trebaju utvrditi njihov točan nadnevak i način izlaska iz krize u slučaju neuspjeha, pri čemu još nisu sigurni treba li o tomu odmah raspravljati ili ne.

Nastojeći isključivo na "punopravnom članstvu" u EU-u kao konačnom cilju, turski je premijer odbacio zamisao o "povlaštenom partnerstvu" kao alternativi za mogući neuspjeh budućih pristupnih pregovora.

Pročitajte više