Erdogan traži razumijevanje arapskih zemalja oko pitanja Iraka

TURSKI čelnik Tayyip Erdogan izjavio je da pokreće diplomatsku inicijativu kako bi, u slučaju vojnog udara SAD-a na Irak, pridobio razumijevanje arapskih zemalja, piše turski dnevni list Milliyet.

´Saudijsku Arabiju, Siriju i Egipat, te zemlje moramo uvjeriti. Ako se ne uspostavi koalicija i Turska ostane po strani, to bi za nju moglo imati vrlo destruktivne posljedice´, kazao je Erdogan.

Kako je Erdoganu, zbog poticanja vjerske mržnje, zabranjeno obnašati javne dužnosti, na turneju po arapskim zemljama kreće premijer Abdullah Gul. Prema Erdoganovim riječima, posjetit će najvjerojatnije i Iran.

Nije za sada jasno u kojoj mjeri on očekuje potporu tih zemalja prema vojnoj akciji, za koju Turska tvrdi da bi morala imati zeleno svijetlo Ujedinjenih naroda.

Turska je članica NATO-a i vrlo vjerna saveznica SAD-a koja je nedavno dobila punu potporu Georgea W. Busha za pridruženje EU.

Iako se protivi ratu u svom susjedstvu, Turska će Americi ustupiti svoje zračne baze i dopustiti slanje postrojbi preko svoje granice.

Pročitajte više