Erdogan zbog koronavirusa odgodio sva kulturna događanja do kraja travnja

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Tayyip Erdogan donio je u petak uredbu kojom se odgađaju sva događanja povezana sa znanošću, kulturom i umjetnošću, kako bi se pokušalo zaustaviti porast oboljelih od koronavirusa u Turskoj.

U zemlji je dosad preminulo četvero ljudi, rekao je ministar zdravlja Fahrettin Koca kasno u četvrtak nakon što je 85-godišnja žena preminula od vrlo zarazne respiratorne bolesti, a udruga liječnika zatražila je više testiranja.

Od nedjelje se na dnevnoj bazi udvostručuje broj zaraženih

Broj potvrđenih slučajeva u zemlji, otkad je prošli tjedan potvrđen prvi slučaj, popeo se u četvrtak na 359. Slučajevi se od nedjelje udvostručuju na dnevnoj bazi.

Koca je rekao da je Turska napravila 1981 testiranje u 24 sata sve do ponoći u četvrtak, od čega je utvrđeno 168 pozitivnih slučajeva.

U uredbi objavljenoj u službenom glasilu u petak rečeno je da se svi sastanci i aktivnosti, bilo na zatvorenom ili otvorenom, a koje su povezane sa znanošću, kulturom, umjetnošću i sličnim poljima odgađaju do kraja travnja.

Turska liječnička asocijacija (TTB) rekla je u petak da bi se trebalo vršiti više testiranja, kako bi se moglo uistinu reći kako Turska stoji po pitanju zaraze.

„Napravili smo samo oko 10 000 testiranja. Samo nakon desetaka tisuća, ako vidimo da broj zaraženih proporcionalno opada, možemo reći jesmo li uspješni ili nismo“, rekao je Ali Çerkezoglu, potpredsjednik TTB-a.

Erdogan: Turci trebaju ostati kod kuće barem tri tjedna

Državna novinska agencija Anadolu citirala je ministra unutarnjih poslova, Suleymana Soylua, koji je u četvrtak rekao da je 9800 ljudi u karanteni.

Erdogan je u srijedu rekao da Turci trebaju ostati kod kuće barem tri tjedna, no nije im rekao da prestanu raditi.

Ankara je obustavila letove u 20 zemalja, zatvorila škole, kafiće i barove, zabranila masovne molitve i do daljnjeg odgodila utakmice vodećih sportskih liga.

Kako bi umanjila posljedice Covida-19 uzrokovanog koronavirusom na gospodarstva, središnja banka snizila je svoju politiku za 100 baznih bodova na 9.75%, dok je vlada predstavila paket od 15 milijardi dolara kojim bi se trebalo pomoći poduzetnicima.

Trgovine odjećom zatvorile su svoja vrata, time slabeći ekonomsku sliku zemlje i stavljajući pod upitnik stotine tisuća radnih mjesta. Trgovački centri, s oko 530 tisuća zaposlenih i godišnjim prometom novca od 160 milijardi, rekli su da će slijediti primjer.

Pročitajte više