ETA-i bi uskoro mogao doći kraj, drži španjolska vlada

Španjolska vlada drži kako je "moguće da uskoro budemo svjedoci kraja ETAe", objavio je u ponedjeljak u Madridu izvor u španjolskoj vladi na visokom položaju.

"Postoji mogućnost da ubrzo budemo svjedoci kraja ETA-e", kazao je taj izvor osvrnuvši se na oružanu baskijsku separatističku organizaciju koja je u nedjelju pokazala spremnost da krvavi baskijski sukob riješi pregovorima sa španjolskom vladom.

"Moraju nam dati vrlo jasne dokaze kao što je napuštanje oružja i terorizma", dodao je izvor koji nije htio otkriti identitet skupini stranih novinara i podsjećajući na preduvjet koji je vlada postavila za svaki početak dijaloga s radikalnim baskijskim pokretom.

ETA je u nedjelju u svom priopćenju pokazala "posvemašnju spremnost da se uključi" u proces koji je 14. studenog najavio službeni predstavnik njezina političkog ogranka Batasune Analdo Otegi, da se baskijski sukob riješi "političkim dijalogom" tako da se "uništi oružje baskijske politike".

Priopćenje u kojemu ETA izražava spremnost da prihvati političku strategiju s optimizmom je dočekao predsjednik baskijskog parlamenta Juan Maria Atutxa koji je rekao da "iskreno vjeruje da smo se približili trenutku kada će nasilje postati dijelom povijesti".

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više