Etiopija: Švedskim novinarima po 11 godina zatvora zbog poticanja terorizma

ETIOPSKI sud osudio je dvojicu švedskih novinara na 11 godina zatvora zbog ilegalnog ulaska u zemlju i poticanja terorizma. Martin Schibbye i Johan Persson u pritvoru se nalaze od srpnja, kada ih je etiopska vojska zatekla u društvu pobunjenika iz pokreta Ogaden National Liberation Front (ONLF).

Šveđani su po dolasku u Etiopiju kazali kako su došli snimati dokumentarac o utjecaju otkrivanja naftnih izvora na život okolnog stanovništva, a zapravo su se dogovorili s pobunjenicima da će snimati njihov svakodnevni život. Etiopske vlasti ONLF smatraju terorističkom organizacijom te su samu prisutnost novinara u njihovom društvu okarakterizirali kao poticanje terorizma.

"Ovo je velik zločin prema etiopskom zakonu. Novinari su uhvaćeni na djelu i sve je jasno kao dan. Sudski proces bio je pošten i transparentan", kazao je glasnogovornik etiopske vlade Bereket Simon za BBC.

Inače, tužiteljstvo je tražilo kaznu od čak 18 godina zatvora za novinare, ali se sudac "smilovao", kazavši kako je 11 godina "primjerena kazna za njihov zločin". Organizacije za ljudska prava i švedska vlada odmah su apelirali na etiopske vlasti da novinare puste na slobodu, jer su "samo obavljali svoj legitimni posao".

Pročitajte više