EU će teško poštovati Kyoto

Europskoj uniji bit će teško poštovati protokol iz Kyota o smanjenju stakleničkih plinova, kaže se u novom predviđanju Europske agencije za okoliš (AEE). L

Polazeći od mjera za nadzor nad klimatskim promjenama koje su trenutačno na snazi, EU će 2010. količinu plina koji zagrijava atmosferu smanjiti tek za 0,5 posto u odnosu na 1990., premda se prema protokolu iz Kyota obvezao da će ih dotad smanjiti za 8 posto, misli AEE.

Još u svibnju prošle godine to je tijelo EU-a predviđalo da će do 2010. petnaest sadašnjih članica Unije smanjiti količinu ispuštenih plinova za 5,9 posto.

Agencija potvrđuje, kao što je proljetos najavljivala, da je EU već 2001. smanjio količinu ispuštenih plinova za 2,3 posto naspram 1990., ali povećava predviđanja do 2010. zbog prevelike količine stakleničkih plinova koje je nedavno ispustila Njemačka, koja čini četvrtinu ukupne europske količine.

"Istina je da naše brojke, napose CO2, nisu u zadnje vrijeme bile kakve bismo poželjeli", izjavio je za AFP stručnjak u njemačkoj vladi.

AEE je izazvao opće iznenađenje, dok je na otvaranju UN-ove konferencije o klimatskim promjenama koja je u ponedjeljak počela u Milanu (Italija), EU ponovno nastupio kao prvak Kyota.

Prema podacima AEE-e, najlošiji učenik u razredu je Danska koja će, po svoj prilici, do konca desetljeća povećati emisiju za 16,8 posto, a trebala bi je smanjiti za 21 posto. Španjolska koja količinu ispuštenih plinova može povećati za 15 posto, također je loše počela, a do 2010. bi mogla dostići 48,3 posto.

Samo će dvije zemlje biti bolje nego što treba: Velika Britanija, s padom od 13,9 posto (cilj je 12,5 posto) i Švedska, s 0,7 posto (cilj 4 posto).

Ova loša predviđanja ne vode računa o dodatnim mjerama koje je EU najavio u suzbijanju stakleničkog efekta. Te mjere poboljšavaju stanje, ali još ne omogućuju Petnaestorici da poštuju Kyoto, tvrdi AEE.

Međutim, upozorava Agencija, već 2005. osnovat će se burza za razmjenu CO2 na razini proširenog EU-a s 25 država članica. Na tom će tržištu, podsjećaju stručnjaci, većina istočnoeuropskih zemalja koje će 2004. ući u Uniju, biti prodavači, jer su se njihove emisije smanjile nakon zatvaranja i preustroja tvornica koje su bile najveći onečišćivači.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više