EU iz BiH povlači 3500 vojnika

BROJ vojnika EUFOR-a koji u BiH djeluju unutar mirovnih snaga smanjit će se sa šest na dvije i i pol tisuće jer su se sigurnosne prilike u toj zemlji stabilizirale, odlučio je u srijedu Savjet ministara Europske unije.

U priopćenju tog tijela stoji da će se broj vojnika smanjivati postupno tijekom šest mjeseci te da će, ukoliko bude potrebno, ponovo biti pojačan kapacitet te će se uspostaviti moćno vojno prisustvo u BiH. Snage EUFOR-a će i dalje pružati podršku Haškom sudu, uključujući potragu za bjeguncima optuženim za ratne zločine.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana odluku Savjeta obrazložio je Nikoli Špiriću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH. Takva odluka donesena je zbog poboljšanja sigurnosne situacije u BiH, kazao je Solana ističući da će snage EUFOR-a i dalje u svakom trenutku biti sposobne odgovoriti bilo kojem postavljenom zahtjevu ili zadatku.

Britanski parlament danas će službeno objaviti odluku o povlačenju 600 vojnika iz Bosne, koji ondje djeluju unutar EUFOR-a. Državni tajnik u ministarstvu obrane Adam Ingram o tome će obavijestiti zastupnike u Westminsteru.

Britanski su vojnici uglavnom raspoređeni u Banjoj Luci, a manji broj se nalazi u Sarajevu.

Velika Britanija je počela smanjivati obveze svoje vojske svugdje u svijetu, kako bi se mogla koncentrirati na Afganistan i Irak, gdje trenutno djeluje 12,600 britanskih vojnika.

Pročitajte više