EU kritizirala Italiju zbog neuspjeha summita s Rusijom

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije (EU) oštro su kritizirali Italiju zbog održavanja talijanskoruskog summita u Rimu početkom mjeseca, objavili su u ponedjeljak dužnosnici i diplomati EU-a, ocijenivši kako je summit bio neuspješan.

Ministri su kritizirali talijanskog premijera Silvija Berlusconija, koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bezrezervno branio rusku politiku.

"Nedvojbeno je da summit nije uspio, kako u pogledu rezultata, tako i zbog načina na koji je održan", izjavio je Reutersu diplomat zadužen za odnose EU-a i Rusije.

Ministri vanjskih poslova 25 sadašnjih i budućih zemalja članica Unije zasjedali su sat vremena duže raspravljajući o summitu, dok se talijanski ministar vanjskih poslova za to vrijeme neugodno vrpoljio u svojoj stolici.

Dužnosnici prenose da je povjerenik EU-a za vanjsku politiku Chris Patten sudionicima sastanka rekao kako je potrebno da EU utvrdi zajedničke stavove prema Rusiji i da ih se čvrsto drži na budućim sastancima s ruskim dužnosnicima.

(Hina) bcav rb

Pročitajte više