Nakon 4 godine sastali se predstavnici Kine, Japana i Južne Koreje. "Novi početak"

Foto: EPA

Kineski premijer Li Qiang pohvalio je ponovno pokretanje odnosa s Japanom i Južnom Korejom, nakon što se danas sastao s njihovim čelnicima na prvim trostranim pregovorima u četiri godine kojima strane nastoje oživjeti trgovinske i sigurnosne dijaloge u situaciji globalnih napetosti.

Kineski premijer sastao se s južnokorejskim predsjednikom Yoonom Suk Yeolom i japanskim premijerom Fumiom Kishidom u Seulu u sklopu nastojanja da se ožive pregovori o trostranom sporazumu o slobodnoj trgovini, koji su u zastoju od 2019., a koji su visoko na dnevnom redu.

Na otvaranju summita, Li je rekao da su razgovori "i ponovno pokretanje i novi početak" te je pozvao na sveobuhvatni nastavak suradnje između istočnoazijskih gospodarskih sila.

Trostrani sporazum

Da bi se to dogodilo politika bi trebala biti odvojena od ekonomskih i trgovinskih pitanja, dodao je, pozivajući na kraj protekcionizma i odvajanja opskrbnih lanaca. "Za Kinu, Južnu Koreju i Japan, naše bliske veze se neće promijeniti, duh suradnje postignut kroz odgovor na krizu neće se promijeniti i naša misija očuvanja regionalnog mira i stabilnosti neće se promijeniti", rekao je Li.

Bez obzira na potpisivanje bilo kakvih dogovora, sam sastanak smatra se znakom napretka u odnosima između triju zemalja čiji su odnosi obilježeni podjednako sumnjičavošću i neprijateljstvom koliko i konstruktivnim angažmanom.

Kina i saveznici SAD-a Južna Koreja i Japan pokušavaju upravljati međusobnim nepovjerenjem u trenutku kojeg obilježavaju rivalstva između Pekinga i Washingtona, napetosti oko demokratski uređenog Tajvana, koji Kina tretira kao svoj, i sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Američki predsjednik Joe Biden podigao je barijere kineskom uvozu, podižući carine na niz kineskih uvoza, uključujući baterije za električna vozila (EV) i računalne čipove. Donald Trump, njegov suparnik na predsjedničkim izborima u studenom, uveo je carine od 60 posto ili više na svu kinesku robu.

Važan dijalog

Samit dolazi dan nakon što su se čelnici odvojeno sastali na međusobnim bilateralnim razgovorima. Na njima su Li i Yoon dogovorili o diplomatskom i sigurnosnom dijalogu i nastavku pregovora o slobodnoj trgovini, dok su Kishida i kineski premijer razgovarali o Tajvanu i dogovorili se da će održati novu rundu bilateralnog ekonomskog dijaloga na visokoj razini.

Yoon je također zatražio od Kine da igra konstruktivnu ulogu sa svojim partnerima u Sjevernoj Koreji, koja širi svoje nuklearno oružje i raketni arsenal prkoseći rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Yoon i Kishida pozvali su Pjongjang da ne izvede planirano lansiranje rakete sa svemirskim satelitom, za koji kažu da koristi tehnologiju balističkih projektila zabranjenu rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Li je pozvao sve strane na suzdržanost i sprječavanje daljnjeg kompliciranja situacije na Korejskom poluotoku. Kina je jedini vojni saveznik Sjeverne Koreje, njen najveći trgovinski partner i zajedno s Rusijom pozvala je na ublažavanje sankcija UN-a Sjevernoj Koreji.

Pročitajte više