EU najavljuje medijsku kampanju o ptičjoj gripi

DVADESET i pet zemalja članica Europske unije odlučilo je u petak u Beču da će pokrenuti zajedničku "medijsku kampanju" radi informiranja javnosti o ptičjoj gripi, objavila je austrijska ministrica zdravstva Maria Rauch-Kallat.

"Želimo izbjeći širenje osjećaja nesigurnosti i panike" kako se virus ptičje gripe H5N1 bude širio Europom i suglasili smo se oko "medijske kampanje radi informiranja javnosti", kazala je Rauch-Kallat novinarima nakon neformalnog sastanka ministara zdravstva EU-a u Beču.

"Različite situacije u EU dovele su do različitog medijskog izvješćivanja koje je stvorilo stanovitu zbunjenost", kazao je povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou.

Kako bi s tome stalo na kraj, dužnosnici za odnose s javnošću u ministarstvima zdravstva 25 zemalja članica okupit će se u ožujku kako bi definirali "jasnu i transparentnu" strategiju, rekao je.

Ptičja gripa potvrđena je u osam zemalja članica EU-a - Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Slovačkoj i Mađarskoj.

Zasad su zaražene samo divlje ptice, uglavnom labudovi. Bolest se još nije pojavila u uzgajalištima peradi, niti je prešla na ljude.

Virus ptičje gripe H5N1 od 2003. u Aziji i Kini usmrtio je 91 osobu. Četvero ljudi umrlo je nedavno i u Turskoj, a dvadesetak je zaraženo.

Pročitajte više