EU odgovorio na Trumpovu prijetnju: "Spremni smo brzo reagirati na bilo kakve američke mjere"

Screenshot: YouTube
 
EUROPSKA unija spremna je reagirati brzo i na odgovarajući način ako SAD ograniči njen izvoz, izjavila je Europska komisija nakon Trumpove prijetnje da će se suočiti s EU-om zbog "vrlo nepravedne" trgovinske politike.
 
Trump je u razgovoru za britanski ITV, emitiranom u nedjelju navečer, izjavio: "Imam puno problema s Europskom unijom i to bi se moglo pretvoriti u nešto jako veliko s tog stajališta, sa stajališta trgovine."
 
"Oni uz to nisu jedini. Mogao bih imenovati mnoge zemlje i mjesta koja to čine. Ali Europska unija je jako, jako nepravedna prema Sjedinjenim Državama. I mislim da će to biti na njihovu štetu", dodao je Trump.
 
"Spremni smo reagirati u slučaju da bilo kakve američke mjere ograniče naš izvoz"
 
Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu: "Ovdje se ne radi o pobjednicima i gubitnicima. Mi u Europskoj uniji vjerujemo da u trgovini svi mogu biti pobjednici."
 
"Također vjerujemo da trgovina mora biti otvorena i poštena, ali i utemeljena na pravilima. Europska unija spremna je reagirati brzo i na odgovarajući način u slučaju da bilo kakve američke trgovinske mjere ograniče naš izvoz", istaknuo je Schinas.
 
Trump je zatražio strožu provedbu trgovinskih pravila i prošli tjedan potpisao zakon o uvođenju 30-postotnih carina na uvozne solarne ploče. Kina i Južna Koreja osudile su uvođenje carina, a Europska komisija je izjavila da žali zbog tog poteza SAD-a, ozbiljno sumnja u njegovo poklapanje s uvjetima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) te da će analizirati njegov utjecaj na izvoz iz EU-a. 

Pročitajte više