EU parlament: Izglasan zakon o liberalizaciji tržišta energije

EUROPSKI parlament izglasao je u srijedu u Strasbourgu zakon kojim se otvara tržište električne energije i plina u čitavoj EU do 2007. godine.

Parlament je prethodno usuglasio tekst zakona s vladama zemalja članica tako da sada preostaje da ga Vijeće ministara samo formalno potvrdi kako bi on stupio na snagu za nekoliko tjedana.

Od srpnja sljedeće godine sve tvrtke u EU moći će birati dobavljača električne energije i plina. Prema dosadašnjem rješenju, EU je od zemalja članica tražio od članica da otvore 35 posto svog tržišta za električnu energiju i 28 posto za plin.

U zemljama koje nisu išle dalje od tog minimuma koje je tražio EU-u, poput Francuske, samo veliki industrijski potrošači mogli su birati od koga će kupovati energiju. Francuska je minimalno liberalizirala svoje tržište energije, što znači da tvrtke u državnom vlasništvu Electricite de France i Gaz de France opskrbljuju kućanstva i sve tvrtke osim velikih industrijskih potrošača.

Zakon donosi pravila koja trebaju omogućiti pošteno nadmetanje i izbor potrošača, uključujući i zahtjev da se moraju jasno razdvojiti proizvodnja od prijenosa električne energije ili plina.

(Hina) sv rb

Pročitajte više