EU postavio teške uvjete Turskoj

EUROPSKA UNIJA unija postavila je Turskoj teške uvjete za otvaranje pristupnih pregovora u listopadu iduće godine, piše u petak agencija Reuters uoči ključnih pregovora s turskim premijerom na povijesnom summitu EU-a.

Europski čelnici donijeli su u četvrtak povijesnu odluku da Turskoj ponude otvaranje pregovora 3. listopada 2005., no naglašavaju da Turska, ključna članica NATO-a, mora do tada poduzeti korake prema normalizaciji odnosa s Ciprom, što je za Ankaru iznimno osjetljivo pitanje.

Turski premijer Tayyip Erdogan otišao je s ponoćnog sastanka s nizozemskim premijerom Janom Peterom Balkenendeom bez postignutog dogovora, kazavši samo: "Zaželimo sve najbolje".

U nacrtu zaključaka summita jasno se navodi da EU od Turske očekuje da u petak parafira sporazum kojim de facto priznaje Cipar i potpiše ga prije otvaranja pregovora o pristupu.

U tekstu se navodi da Turska mora potpisati protokol kojim se njezin sporazum o pridruživanju EU-a proširuje na deset novih članica Unije, uključujući Cipar, prije početka pristupnih pregovora.

Jedan britanski diplomat umanjio je, međutim, politički značaj uvjeta, ističući da "nije riječ o priznanju, izravnom ili neizravnom". "To je tehnička, a ne politička stvar", rekao je. Objasnio je da su mnoge države imale pravno obvezujuće sporazume s entitetima kao što su Palestinska samouprava ili Tajvan, a da ih nisu priznale kao države.

Jedan turski dužnosnik kazao je pak da je Erdogan Balkenendeu kazao sljedeće: "Izabrali ste 600.000 Grka (ciparskih) umjesto 70 milijuna Turaka i to ne mogu objasniti svojem narodu".

Balkenende je za dvosatni noćni razgovor s Erdoganom kazao da je bio "poslovan", ali da nije rezultirao sporazumom. Novi sastanak nizozemskog i turskog premijera predviđen je za petak prijepodne.

U nacrtu zaključaka ističe se da je cilj pregovora s Turskom punopravno članstvo u Uniji, a ne privilegirano partnerstvo, no pregovori će biti otvoren proces, bez unaprijed zajamčenog ishoda. Ne uspije li zemlja kandidat ispuniti sve kriterije za članstvo, mora se osigurati da bude čvrsto integrirana u europske strukture, navodi se u tekstu.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više