EU proizvođačima automobila: “Udružili ste se da izbjegnete čistu tehnologiju"

Foto: Epa

EUROPSKA unija optužila je njemačke proizvođače automobila da su se udružili kako bi izbjegli uporabu tehnologije koja bi smanjila razinu štetnih emisija, piše CNN.

Volkswagen, BMW i Daimler prekršili su pravila protiv stvaranja monopola na tržištu te su dogovorno odgodili uvođenje dvaju sustava za čišćenje ispušnih plinova između 2006. i 2014. godine, priopćila je danas Europska unija.

Zakinuli potrošače

Margrethe Vestager, glavna dužnosnica EU-a za regulaciju konkurencije na tržištu, objasnila je kako je u skladu sa zakonima o zaštiti tržišnog natjecanja da kompanije surađuju kako bi poboljšale svoje proizvode, ali da nije u redu da dogovorno pristaju ne natjecati se u kvaliteti.

"Zabrinuti smo što se upravo to dogodilo u ovome slučaju“, rekla je. "Kao rezultat toga, europskim je potrošačima možda uskraćena mogućnost kupnje automobila s najboljom dostupnom tehnologijom."

Novčana kazna

Komisija je priopćila kako će proizvođači automobila imati priliku izjasniti se o navedenim preliminarnim nalazima. Kompanije, ako se dokažu optužbe, čeka novčana kazna u iznosu do 10% godišnje svjetske prodaje.

Daimler (DDAIF), vlasnik Mercedes-Benza, izjavio je kako "intenzivno surađuje" s Komisijom i kako smatra da ih ne čeka novčana kazna.

Ovo je novi udarac na reputaciju njemačke automobilske industrije koja se još uvijek nije oporavila od skandala iz 2015. godine, kada je Volkswagen priznao da je manipulirao rezultatima emisije ispušnih plinova na ekotestovima.

Pročitajte više