EU razmišlja o zaustavljanju pretpristupnih pregovora s Hrvatskom

ČEŠKI ministar vanjskih poslova Aleksandr Vondra izjavio je danas kako EU razmatra odgađanje nastavka pretpristupnih pregovora s Hrvatskom koje je trebalo krenuti 27. ožujka.

Češka trenutno predsjedava EU-om, a njezin ministar vanjskih poslova je rekao i kako su u Uniji zabrinuti da medijacija hrvatsko-slovenskog "spasitelja" Martija Ahtisaarija neće donijeti neke plodne rezultate. "Hrvatsko vrijeme brzo ističe", zaključio je Vondra, pišu svjetski mediji.

Odgodi li se nastavak pregovora koji je trebao započeti 27. ožujka vrlo je vjerojatno kako Hrvatska te pregovore neće završiti do kraja ove godine te je, zbog ovakvih najava koje svakoga dana stižu iz EU, jasno kako je naš ulazak u tu zajednicu realno moguće tek 2011. ili 2012. godine. Kada se čuju ovakve izjave iz Europe onda postaju jasnije izjave hrvatskog premijera Sanadera koji je danas rekao kako ne treba licitirati tim datumom.

U međuvremenu se oglasio i Haški sud, koji i dalje inzistira na topničkim dnevnicima. Glasnogovornica glavnog tužitelja Sergea Brammertza Olga Kavran kaže kako nije ostvaren nikakav napredak u suradnji Hrvatske i Haškog suda po pitanju dokumentacije vezane uz slučaj "Gotovina, Markač, Čermak". Kavran ističe kako Haag od Hrvatske i dalje traži više od sto dokumenata, od čega neće odustati. Sasvim je jasno da bi saga oko topničkih dnevnika mogla dodatno ugroziti hrvatske pregovore s Unijom, posebno ako se u obzir uzme da se Brammertz trenutno nalazi u Pragu gdje je razgovarao s Alexandrom Vondrom, čija se izjava da "Hrvatskoj vrijeme istječe" tako može shvatiti dvojako.

I.Kri.
Foto: Ilustracija (AFP)

Pročitajte više