EU: Republika Srpska potkopavanjem Ustavnog suda BiH odustala od europskog puta

Foto: EPA

Pokušaj vlasti Republike Srpske da potkopaju autoritet Ustavnog suda BiH čin je koji je označio kako u tom entitetu odustaju od europskih integracija, ocijenila je danas Služba za vanjske poslove Europske unije (EEAS), dan nakon što je parlament RS-a glasao za zabranu provedbe obvezujućih presuda. 

"Glasanje predstavlja jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu BiH statusa kandidata za članstvo u EU. Prekid suradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU je za žaljenje i potpuno je u suprotnosti sa željama i interesima svih građana BiH", stoji u reakciji koju potpisuje glasnogovornica EEAS-a Nabila Massrali.

EU se na taj način pridružila brojnim osudama vlasti u RS-u, predvođenih Miloradom Dodikom, zbog pokušaja da blokiraju rad Ustavnog suda jer im se ne dopadaju odluke koje taj sud donosi i odbijaju ih provoditi.

"Autoritet i integritet Ustavnog suda BiH su neupitni"

Narodna skupština RS-a jučer je na Dodikov poticaj usvojila zakon kojim se i formalno zabranjuje provedba presuda Ustavnog suda na teritoriju tog entiteta, što je izravno kršenje ustava BiH i Daytonskog sporazuma, čiji je ustav sastavni dio.

U izjavi u ime EU glasnogovornica EEAS-a ističe kako su autoritet i integritet Ustavnog suda BiH kao najvišeg sudskog tijela Bosne i Hercegovine neupitni, a odluke, koje su konačne i obvezujuće u cijeloj zemlji, moraju se poštovati.

U izjavi se navodi da EU dosljedno pokazuje da je lojalan partner državi Bosni i Hercegovini s nedvojbenom potporom njenoj perspektivi pristupanja EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj državi.

Pročitajte više