EU upozorava Albaniju da ubrza reforme

EUROPSKA unija upozorila je u petak Albaniju da treba ubrzati reforme umjesto da troši energiju na unutarnje sukobe, ako želi što prije sklopiti sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Unijom.

To je prvi put otkako su predsjednik Europske komisije Romano Prodi i albanski premijer Fatos Nano pokrenuli pregovore o stabilizaciji i pridruživanju u siječnju ove godine da je Bruxelles upozorio Albaniju na sporost reformi.

I dok EU pozdravlja pristanak Albanije da prihvati povratak ilegalnih imigranata, u službenom se priopćenju navodi kako EU izražava "sve veću zabrinutost zbog sporosti reformi u Albaniji".

Reinhard Priebe - glavni pregovarač EU-a - istaknuo je borbu protiv korupcije, funkcioniranje demokratskih institucija, odgovarajuću provedbu zakona i stabilnost administracije, posebice na području carina, kao ključne probleme.

"EU upozorava da sporost reformi u opasnost dovodi pregovore o sporazumu te je pozvala albanske vlasti da poduzmu hitnu akciju i uklone nedostatke", navodi se u priopćenju Unije.

(Hina) bis dj

Pročitajte više