EU upozorio SAD: Carine na uvoz automobila ugrozit će stotine tisuća radnih mjesta

Ilustracija: 123rf

EUROPSKA unija upozorila je danas da bi američko uvođenje carina na uvoz automobila moglo rezultirati protumjerama koje bi obuhvatile američki izvoz u vrijednosti do 294 milijarde dolara. Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je da su Europljani podjednako velik problem za SAD kada je u pitanju trgovina kao i Kina, zaprijetivši carinama od 20 posto na uvoz automobilskih dijelova iz Europske unije.

U pismu američkim vlastima Europska Komisija skicirala je teške posljedice koje bi u američkoj ekonomiji mogla prouzročiti realizacija tih američkih prijetnji. "Ekonomska analiza potvrđuje da bi povećanje carina na te proizvode bilo štetno prije svega za američku ekonomiju", stoji u pismu.

U Komisiji ističu da bi "do 294 milijarde dolara američkog izvoza… moglo biti obuhvaćeno protumjerama, i to u svim sektorima američke ekonomije", što bi odgovaralo zapanjujućih 19 posto ukupnog američkog izvoza u 2017. godini.

Izravno i neizravno podržavaju 120.000 radnih mjesta u SAD-u

U Bruxellesu također naglašavaju važan doprinos europskih proizvođača automobila američkoj ekonomiji, koji su tamo izgradili čvrstu poslovnu bazu. "U 2017. godini kompanije iz EU-a sa sjedištem u SAD-u proizvele su skoro 2,9 milijuna automobila, što je oko 26 posto ukupne američke proizvodnje", rečeno je u pismu.

One izravno i neizravno podržavaju 120.000 radnih mjesta u tvornicama diljem zemlje, naglašavaju u Komisiji, izdvajajući pogone u Južnoj Karolini, Alabami, Mississippiju i Tennesseeju, saveznim državama na jugu SAD-a poznatima po nepokolebljivoj podršci Trumpu.

Pročitajte više