EU zabrinut zbog Rumunjske

BUGARSKA i Rumunjska dobit će konačno zeleno svjetlo za pristup Europskoj uniji na summitu EU-a koja počinje u četvrtak, no europski dužnosnici izražavaju zabrinutost zbog rumunjskih reformi nakon nedavnih neizvjesnih općih izbora u toj zemlji.

Dok Bugarska ne bi smjela naići na veću prepreku u svojim naporima da u EU uđe 2007., europski dužnosnici ističu da je Rumunjska manje spremna i njezin reformski proces mogao bi biti ugrožen ako zbog političke nestabilnosti dođe do novih općih izbora.

Čelnici EU-a trebali bi u petak donijeti odluku da će Bugarska i Rumunjska u travnju ili svibnju iduće godine potpisati pristupne sporazume te u EU ući 2007. ili, u slučaju odgode obećanih reformi, 2008. godine.

"Što se tiče Bugarske i Rumunjske, uvjeren sam da će Europsko vijeće odrediti datum kada će one potpisati Sporazume o pristupu", rekao je novinarima predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Europska unija moći će nakon 2007. privremeno isključiti Bugarsku ili Rumunjsku iz jedne ili više europskih politika ako ne provedu potrebne reforme. Unija bi, primjerice, mogla zabraniti uvoz mesa iz nove članice ako ona ne zadovolji europske higijenske standarde.

"Postoji neizvjesnost glede Rumunjske. Ne znamo hoće li biti osnovana vlada ili će doći do prijevremenih izbora. No oni trebaju intenzivno raditi jer im je u mnogim stvarima ostalo još malo vremena", rekao je visoki dužnosnik Europske komisije koji je želio ostati neimenovan.

Nakon izbora 28. studenoga, ni rumunjski vladajući bivši komunisti (PSD) ni oporbena centristička koalicija nemaju parlamentarnu većinu. Podjela vlasti ovisi o neovisnim zastupnicima i zastupnicima nacionalnih manjina.

Novoizabrani predsjednik Traian Basescu, čelnik oporbene koalicije, planira imenovati mandatara za sastav vlade iz svoje stranke, no ne uspije li on okupiti parlamentarnu većinu raspisat će nove izbore. Bivši komunisti zatražili su također da im se pruži prilika da sastave vladu.

Bruxelles je u utorak službeno zaključio pregovore s Rumunjskom, no uspostavio je strogi monitoring za reformu pravosuđa, osiguranje granica, zaštitu okoliša, borbu protiv korupcije i nezakonite državne poticaje industriji.

Europski parlament također je zabrinut zbog Rumunjske. Iako smatra da bi i Bugarska i Rumunjska u EU trebale ući 2007., Bukureštu je namijenio strože riječi.

"Korupcija je i dalje ozbiljna briga... osobito korupcija na visokim razinama. Zastupnici Europskog parlamenta izrazili su također zabrinutost zbog slučajeva zlostavljanja u policijskim postajama, zatvorima i mentalnim institucijama", navodi se u rezoluciji EP-a usvojenoj u četvrtak.

Pročitajte više