SAD JE I SLUŽBENO Hrvatska je novo lice korupcije u Europi

Foto: 123rf

PERCEPCIJA korupcije u Hrvatskoj i Mađarskoj toliko je visoka da su obje zemlje pale po globalnom renkingu u usporedbi s prošlom godinom, objavila je danas antikorupcijska udruga Transparency International u Bruxellesu.

Carl Dolan, čelnik Transparency Internationala, danas je ustvrdio kako su time Hrvatska i Mađarska postale “nova lica korupcije u Europi”.

Dolanovi komentari objavljeni su na blogu Transparency Internationala nakon što je objavljeno godišnje istraživanje TI-ja o percepciji korupcije u Europi, piše eubserver u članku pod naslovom "Hrvatska i Mađarska su nova lica korupcije".


Istraživanje je pokazalo da su se Hrvatska i Mađarska pridružile najkorumpiranijim zemljama Europe - Bugarskoj, Grčkoj, Italiji i Rumunjskoj.

Tim je istraživanjem obuhvaćeno 176 zemalja koje se ocjenuju brojkom od 0 do 100, pri čemu 0 označava visoko korumpirane zemlje, a 100 vrlo transparentne i nekorumpirane države.

Među zemljama Europske unije najgoru ocjenu dobila je Bugarska (41), a slijede ju Grčka (44), Italija (47), Rumunjska (48), Mađarska (48) i Hrvatska (49).

Udar na civilno društvo i neovisne institucije


Za porast percepcije korupcije u Hrvatskoj i Mađarskoj Dolan je okrivio udar na civilno društvo i ostale neovisne institucije u te dvije zemlje.

Dolan je također optužio čelnike Europske unije da zanemaruju problem korupcije zbog prioritetnih problema kao što su terorizam i izbjeglička kriza.

U odnosu na države regije najviše su napredovale Kosovo i Albanija za tri boda, Srbija za dva, a Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija za jedan bod. Hrvatska je pala za dva boda, a Makedonija za pet bodova. Slovenija sada ima 61 bod, Hrvatska 49, Crna Gora 45, Srbija 42, Bosna i Hercegovina i Albanija 39, Makedonija 37, a Kosovo 36 bodova.

Pročitajte više