Euro ojačao na međunarodnim tržištima

Foto: EPA

TEČAJ eura u srijedu je ojačao na međunarodnim tržištima zbog najnovijih medijskih napisa koji su pobudili nadu u moguće postizanje kompromisa između Italije i Europske komisije vezano za prijedlog proračuna. 

Cijena eura jutros je tako prema dolaru ojačala 0,3 posto, na 1,14 dolara. U posljednjih sedam trgovinskih dana samo jedan je završila u minusu prema dolaru.

Funta ojačala nakon pada prošlog tjedna

Njegovo jačanje pritisnulo je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta. Jutros je tako skliznuo za 0,2 posto, na 96,621 bod, nakon što je dan ranije trgovanje završio u plusu od 0,65 posto.

Japanski jen pritom je oslabio 0,15 posto, pa se dolarom jutros trgovalo po 112,86 jena.

Britanska funta ojačala je, pak, za 0,2 posto prema dolaru, na 1,2808 dolara, nakon što joj je u utorak cijena pala za 0,5 posto. Tržišni sudionici očekuju da će njezin tečaj oscilirati sve dok ne bude jasnija situaciju po pitanju sporazuma o Brexitu.

Tržišta trenutno čekaju odgovor Europske komisije na nedavno podnesen novi nacrt talijanskog proračuna nakon što Bruxelles nije prihvatio njegovu prvu verziju.  

Problem je i proračun talijanske vlade

Nadu da bi Italija i EK mogli postići kompromis u vezi proračunskih planova potaknuli su najnoviji medijski napisi da bi zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini mogao biti otvoren za reviziju nacrta proračuna za 2019. godinu. Ti su napisi u srijedu bili zaslužni za jačanje eura i stabilizaciju tržišta talijanskih državnih obveznica.

"Mogućnost daljnje napetosti između Rima i Bruxellesa može imati određenog utjecaja na rast gospodarstva eurozone u cjelini, i to će držati euro pod pritiskom", smatra Michael McCarthy, glavni analitičar u tvrtki CMC Markets.

Dolar je u ovotjednom trgovanju bio pod pritiskom dijelom i zbog izjava dužnosnika američke središnje banke Fed u kojima su izrazili zabrinutost u vezi potencijalnog globalnog gospodarskog usporavanja. Takvi komentari su neke investitore naveli na zaključak da bi ciklus podizanja kamatnih stopa u SAD-u uskoro mogao biti priveden kraju.

Pročitajte više