Euro naglo oslabio prema dolaru

Euro naglo oslabio prema dolaru
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

TEČAJ eura skliznuo je prema dolaru na međunarodnim tržištima, budući da je zbog prodaje dionica na europskim tržištima ojačala potražnja za valutama-utočištima za kapital, jenom i frankom. 

Euro je tako jutros oslabio 0,2 posto, na 1,1429 dolara. U ranijem trgovanju nakratko mu je cijena porasla na 1,1472 dolara, najvišu razinu u dva tjedna.

Uslijed veće nervoze ulagača na dobitku su jutros bile valute-utočišta, poput jena i švicarskog franka. Jen je pritom ojačao prema dolaru za 0,2 posto, pa se dolarom trgovalo po 112,33 jena. Franku je cijena porasla za 0,3 posto prema euru kojim se tako trgovalo po 1,1344 franka.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,1 posto, na 96,290 bodova, i drži se iznad najnižih razina u dva tjedna.

Pritiske na slabljenje dolara u prekonoćnom su trgovanju izazvali oprezni komentari dužnosnika američke središnje banke Fed u vezi globalnih gospodarskih izgleda, a pogodili su ga i slabi američki gospodarski podaci i prodaja dionica na Wall Streetu. U takvim okolnostima ojačao je euro, premda kratkotrajno.

Jutros je nove pritiske na slabljenje eura izazvao pad cijena dionica na europskim burzama, pri čemu su izrazitije bile pogođene dionice talijanskih banaka, a ponovno su se naveliko prodavale i talijanske obveznice zbog sukoba Rima s Bruxellesom u vezi proračunskih planova.

"Pokretač aktivnosti na tržištima uglavnom je bio zazor od rizičnih investicija. Jutros su europske burze bile u minusu, a rizici vezani uz Italiju i dalje su prisutni, što ne pomaže euru", kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Investitore također brine razvoj situacije na kinesko-američkom trgovinskom planu, pregovori o Brexitu i prodaja dionica na američkom tržištu.

Zbog bojazni od usporavanja kineskog gospodarstva jutros se pod pritiskom našao i australski dolar te je oslabio prema američkom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara