Euro-blamaža Gordona Browna: Sud privremeno poništio ratifikaciju Lisabonskog ugovora

DAN nakon što je od strane kolega iz EU pohvaljen zbog brze ratifikacije Lisabonskog ugovora, britanski premijer se suočio sa sudskim poništenjem istog postupka.

Kada je Gordon Brown jučer došao u Bruxelles na samit Europske unije, mnogi su ga pohvalili zbog toga što njegova vlada nije – usprkos irskog odbijanja na referendumu i sve euroskeptičnije javnosti – odustala od ratifikacije Lisabonskog ugovora, odnosno što ga je ratificirala nedugo pred Brownov dolazak.

Međutim, od ratifikacije barem zasad neće biti ništa, barem ako je suditi po pismu koje je Brownu uputio sudac engleskog Vrhovnog suda David Richards. U njemu je britanski čelnik upozoren da Ugovor ne može biti ratificiran zato što je u tijeku parnica koju je protiv vlade pokrenuo euroskeptični poduzetnik Stuart Wheeler.

Tužbeni zahtjev nastoji ustanoviti ustavnost cijelog postupka, a odluka se očekuje sljedećeg tjedna. Richards je izjavio kako vlada nije mogla nastaviti postupak ratifikacije, te je "iznenađen" zbog toga što je ignorirala postupak koji se vodi na Vrhovnom sudu.

Richards je u svom nalogu napisao kako britanska vlada može "dragovoljno" odustati od ratifikacije, a ako to ne učini, postoji mogućnost da Wheeler zatraži i dobije sudsku privremenu mjeru kojom bi se zakon o ratifikaciji stavio van snage.

Brown se danas pokajnički na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu morao složiti s time da od ratifikacije još neko vrijeme neće biti ništa.

Uz irsku odbijenicu, problem za EU postala i Češka


Današnji "hladan tuš" iz Londona je u Bruxellesu spriječio planove da se s ekspresnom ratifikacijom u 26 država Unije Irska diplomatski izolira i tako "prijateljski uvjeri" kako je brzo donošenje Lisabonskog ugovora u njenom najboljem interesu.

Irski premijer Brian Cowen, koga su, za razliku od Browna, mnogi u Bruxellesu dočekivali s mrkim pogledima i smatrali glavnim krivcem za neuspjeh referenduma, obećao je da će njegova vlada za četiri mjeseca doći u sjedište EU s novim prijedlogom za rješenje ustavne krize.

Dio analitičara vjeruje kako bi irska vlada mogla obećati novi referendum, odnosno zatražiti manje izmjene u tekstu, ali malo tko vjeruje da bi se taj referendum mogao održati prije 1. siječnja 2009. godine kada je Ugovor trebao stupiti na snagu.

Dodatni razlog za "hlađenje" entuzijazma za brzu ratifikaciju je i Češka, gdje je cijeli postupak zapeo u Senatu, gdje su euroskeptici stekli većinu. Vladu Mireka Topolaneka u listopadu čekaju novi izbori, i njoj u interesu nije da izaziva bijes javnosti prevelikom popustljivošću prema Bruxellesu.

Dio analitičara vjeruje kako je stav predsjednika Sarkozyja i kancelarke Angele Merkel prema kojem od daljeg proširenja nema ništa pokušaj da se Irska i Češka prisile na "konstruktivniji" pristup. Međutim, poljski predsjednik Donald Tusk, koji je inače eurofil, se suprotstavio tom stavu.

U međuvremenu je EU na današnjem samitu donijela odluku kojom će se do listopada "razmisliti" o "izvedivosti poreznih mjera kojima bi se smanjile cijene goriva".

Samit je predstavljao lošu vijest za Makedoniju, s obzirom da je odgođena odluka o početku pristupnih pregovora EU i te bivše jugoslavenske republike.

D.A.

Pročitajte više