Europa lansira prvi meteorološki satelit

U SKLOPU programa za poboljšanje prognoziranja vremenskih prilika i boljeg razumijevanja klimatskih promjena u ponedjeljak navečer biti će lansiran prvi europski meteorološki satelit, pišu europski mediji.

U 18.28 sati prema središnjem europskom vremenu bit će s lansirne rampe u Baikonuru, u Kazakhstanu, odaslan u svemir s ruskom raketom Soyuz prvi od tri golema satelita pod nazivom MetOp (metereološke operacije).

To je prvi meteorološki satelit proizveden u Europi kojim će upravljati europska međuvladina organizacija za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT). Preostala dva bit će lansirana nakon pet odnosno 10 godina, budući je to vijek trajanja svakog od satelita.

Cijena MetOp programa iznosi 2,4 milijarde eura od čega oko 1,8 milijardi eura namiruje EUMETSAT dok Europska svemirska agencija (ESA) pokriva većinu ostalih troškova.

Sateliti iz tog programa osiguravati će podatke dosad neviđene preciznosti o određenom broju raznih varijabli kao što su temperatura, vlaga, brzina vjetra i njegov smjer iznad oceana, ozon i plinovi, stoji u priopćenju ESA-e. Taj će projekt uvelike "doprinijeti prognoziranju vremena na globalnoj razini i promatranju klimatskih prilika", drže u ESA-i.

Pročitajte više