Europi zbog problema s kreditima prijeti "najgora ekonomska kriza od 1970-ih"

PREDSJEDNIK Europske centralne Banke Jean-Claude Trichet u intervjuu za BBC upozorava kako Europi prijeti najozbiljnija ekonomska kriza od naftnog šoka 1973. godine.

Trichet je za negativne trendove optužio sve veće probleme s otplatom kreditom, upozorivši kako "najgore još nije prošlo". Kriza se najviše ogleda o galopirajućem porastu cijenu goriva i hrane, kojeg je usporedio sa zloglasnim naftnim šokom koji je pogodio vodeća zapadna gospodarstva prije više od tri desetljeća.

Trichet smatra kako europske centralne banke ne smiju podleći iskušenju da snižavaju kamatne stope u svrhu poticanja gospodarskog rasta jer bi to krizu učinilo samo gorom.

Također se mora i odoljeti pritiscima da se drastičan pad životnog standarda nastoji obuzdati povećanjem plaća, jer bi to izazvalo drastičan porast nezaposlenosti. Trichet smatra kako je današnja visoka nezaposlenost u mnogim europskim državama još uvijek nepravladana posljedica takvih pogrešnih ekonomskih politika kojima se nastojalo suprotstaviti krizi 1970-ih.

D.A.

Pročitajte više