EUROPLJANI SE POČELI POGAĐATI O KVOTAMA RIBOLOVA

Europski ministri za ribolov počeli su u srijedu u Bruxellesu razgovore kojima teže dogovoriti očuvanje zaliha njihovih najugroženijih ribljih vrsta i odrediti maksimalne količine izlova po vrsti te kvote za svaku pojedinu zemlju u 2004. godini.

Taj se dogovor tradicionalno održava prije Božića i prerasta u maratonske pregovore koji obično završe intenzivnim pogađanjem među zemljama članicama EU koje žele zaštititi interese svojih flota. Pritom moraju voditi računa i o upozorenjima znanstenika o drastičnom smanjenju ribljih vrsta.

Petnaestorica trebaju, s jedne strane, izraditi programe za obnovu zaliha bakalara a s druge strane dogovoriti "ukupni dozvoljen izlov" za pojedine riblje vrste te kvote za svaku zemlju u 46 zona zajednice.

Petnaestorica su u srijedu dobro prihvatila prvi kompromis koji su predložili talijansko predsjedništvo EU i Europska komisija za zalihe svježeg i sušenog bakalara.

"Po mome mišljenju, možemo pozitivno gledati na šanse da dobijemo sporazum do četvrtka navečer", rekao je jedan europski diplomat.

(Hina) tm rt

Pročitajte više