Europska federacija novinara: Pozdravljamo najavu da se zbog klevete novinari neće u zatvor

EUROPSKA federacija novinara danas je pozdravila potez Europskog parlamenta koji je zatražio novu akciju kako bi se kontroverzni mađarski zakon o medijima prilagodio europskim standardima. EFJ je također pozdravio i najavu da se iz prijedloga hrvatskog zakona makne zatvorska kazna za klevetu.

"Postoje znakovi da se europski političari bude u vezi sa krizom novinarstva u regiji", kazao je glavni tajnik EFJ-a Aidan White te dodao kako je poziv Mađarskoj i inicijativa za uvođenje novog zakonodavstva EU u vezi medijskih sloboda dokaz da je hitno potrebna nova široko europska vizija slobode medija i nezavisnog novinarstva.

"Kriminalizacija klevete je velika prijetnja slobodi medija"

Pozdravljamo i vijest da Hrvatska namjerava maknuti prijetnju zatvorskom kaznom za klevetu iz prijedloga novog zakona. "Kriminalizacija novinarskog posla, uključujući klevetu i komentare o javnim osoba, je velika prijetnja slobodi medija", kazao je White i dodao kako se ta odredba ne mora niti koristiti, ali ona će ipak služiti za "hlađenje" novinara. "Micanje prijetnje zatvorom je početak, no Hrvatska i mnoge druge zemlje moraju shvatiti da je kleveta prekršaj, a ne kazneno djelo", kazao je White.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je ovakav potez najavio nakon što su mnoge udruge civilnog društva, uključujući i EFJ izvršile pritisak na Vladu i tražile da se poštuju standardi medijskih sloboda. EFJ se uključio i u raspravu, prije današnjeg glasovanja, s europskim parlamentarcima u Bruxellesu prošlog tjedna. White ih je upozorio da je početak napravljen u Mađarskoj, no da u još mnogim zemljama novinarstvo radi u strašnim uvjetima sa snažnim utjecajem vlada na novinarstvo, posebno u javnim medijima.

Javne osobe treba prihvatiti više kritike

EFJ ističe da kako je bitno da sve zemlje, "uključujući i zemlje koje pristupaju EU Hrvatska i Makedonija", potpuno poštuju europsko poglavlje o Temeljnim pravima i njezin članak 11. o medijskim slobodama kao i odluke Europskog suda za ljudska prava koje kažu da javne osobe i političari moraju biti spremni prihvatiti više kritike nego privatne osobe.

Pročitajte više