Europska komisija: 10 budućih članica EU spremno za priključenje

EUROPSKA komisija dala je u srijedu zeleno svjetlo za deset zemalja koje bi trebale ući u EU iduće godine, dodavši da su sve spremne za priključenje koje je predviđeno 1. svibnja 2004. godine.

Međutim, u svom posljednjem izvješću o njihovom napredovanju prema članstvu u EU-u, Komisija je upozorila na ozbiljne nedostatke u svim zemljama koji će im - ako ne budu uklonjeni - onemogućiti sve povlastice koje donosi članstvo.

Komisija je oštro kritizirala Poljsku, najveću zemlju u procesu proširenja, istaknuvši deset područja na kojima je potrebno hitno djelovanje kako bi se izbjegao gubitak sredstava i pristup tržištu od prvog dana priključenja Uniji.

"Komisija je uvjerena da će se proširenje odvijati kako je predviđeno 1. svibnja 2004. godine u dobrim uvjetima", navodi se u izvješću.

Iako ističe kako nije naišla na veća iznenađenja, Komisija će poslati pisma upozorenja zemljama - Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Litvi, Latviji, Estoniji, Cipru i Malti - s navedenim nedostacima.

"Bez hitne i odlučne akcije pojedine zemlje neće moći ispuniti svoje obveze za članstvo na nekim područjima, te njihovi državljani i poslovni subjekti neće moći uživati sve povlastice koje im nudi članstvo u Uniji", dodaje se u izvješću.

Ovim se izvješćem, koje ocjenjuje deset zemalja i njihovu spremnost za članstvo u EU, uklanja posljednja prepreka za proširenje Unije.

Pročitajte više