KORONAVIRUS U SVIJETU

Europska zrakoplovna industrija traži hitnu podršku institucija Europske unije

Ilustracija: EPA

EUROPSKA zrakoplovna industrija zajedničkom je izjavom odnosno apelom zbog "neviđene krize likvidnosti" pozvala EU institucije i članice da pruže hitnu, bolju i koordiniraniju podršku toj industriji, koja se zbog pandemije covid19 potpuno zaustavila i bori se za preživljavanje.

"EU mora djelovati odmah te i na primjeru zračne industrije pokazati koliko su važna načela solidarnost i odgovornosti za koja se zalaže. Osim gospodarske važnosti, zračni promet je i glavni doprinos društvenoj koheziji i kulturnoj vrijednosti Europe, a sloboda kretanja građana i robe je i srž europskog projekta i bez zračnog prometa ne bi bio stvarnost", poručuje se u izjavi koju prenosi Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA).

Strateški važan sektor

Upozoravaju i da je zrakoplovstvo strateški važan sektor koji ključno pridonosi ukupnom europskom gospodarstvu i zapošljavanju, a sada zbog krize uslijed pandemije covida-19 Europljani više ne mogu putovati, tisuće ili većina zrakoplova u Europi je prizemljena, prodaja avionskih karata je gotovo potpuno stala, a zračne luke diljem Europe gotovo i ne rade.

Važnost zračne industrije za Europu potkrepljuju i podacima o više od 12 milijuna radnih mjesta u toj industriji te o više od 800 milijardi eura ukupnog doprinosa europskim gospodarskim aktivnostima. To čini i 3,3 posto ukupne zaposlenosti i 4,1 posto ukupnog BDP-a u europskim zemljama.

Zbog svega toga potpisnici apela smatraju da su potrebne jače proaktivne mjere i akcije za podršku industriji i pomoć u njenom budućem oporavku. Oni pozdravljaju dosadašnje inicijative Europske komisije za hitne pomoći u ciljanim područjima života i poslovanja.

"Europske institucije moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurale kratkoročnu financijsku održivost poduzeća koja se bave putovanjima, a s ciljem njihova održanja, kao i cijele putničke industrije, radi zaštite zaposlenika i potrošača te buduće obnove zračne povezanosti", zaključuju u izjavi.

Zajedničku izjavu/apel europske zrakoplovne industrije potpisali su udruženja A4E (Airlines za Europu (A4E), ACA (Udruženje zračnih prijevoznika), ACI Europe (Europski ogranak Međunarodnog vijeća zračnih luka), ASA (Udruženje zračnih luka), ECTAA, ERA (Udruženje zračnih prijevoznika europskih regija), EUTT (EU Travel Tech) te ETRC (Europska putnička maloprodajna konfederacija).

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više