Europske burze blago porasle

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica blago porasle, no trguje se oprezno uoči početka sjednice čelnika američke središnje banke.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,15 posto.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 7.309 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 11.661 bod. Pariški CAC oslabio je pak 0,15 posto, na 5.405 bodova.

Na tržištima vlada oprez jer danas poslijepodne počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke.

Ulagači vjeruju da Fed ove godine neće povećavati kamatne stope, nakon što ih je lani podignuo u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Još krajem prošle godine Fed je poručivao da će nastaviti s povećanjem kamata, no zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da će biti strpljivi po pitanju kamata.

"Čini se da investitori igraju na to da će cijene dionica rasti zahvaljujući popustljivim porukama iz Feda. Fed vjerojatno neće uništiti te nade. No postoji rizik da će biti nešto oštriji u porukama", kaže Masanari Takada, strateg u tvrtki Nomura Securities.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi Brexita. Nakon što su britanski parlamentarni zastupnici polovicom prošloga tjedna prvo odbacili prijedlog vlade za sporazumni izlazak Britanije iz Europske unije, a potom i za izlazak bez sporazuma, u četvrtak su podržali prijedlog da se Brexit na neko vrijeme odgodi.

Pročitajte više