Europske burze blago porasle

Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica blago porasle, zahvaljujući oporavku pojedinih sektora nakon oštrog pada prošloga tjedna, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:30 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je prošloga tjedna oštro pao.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,05 posto, na 7.288 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,30 posto, na 13.020 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 5.807 bodova.

Najveći porast u turističkom sektoru

Najviše su jutros porasle cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku 0,5 posto, dok su najviše pale u rudarskom, za 1,1 posto.

Tako se turistički sektor ponešto oporavio, dok je rudarski i dalje pod pritiskom zbog širenja koronavirusa, od kojega je dosad umrlo više od 360 ljudi, a zaraženo ih je više od 17.000.

Pritom su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim kineskim provincijama i u dvadesetak zemalja svijeta, pri čemu je u Filipinima u nedjelju zabilježen prvi smrtni slučaj od tog virusa izvan Kine.

Kina poduzima niz mjera kako bi suzbila širenje virusa i podržala gospodarstvo.

No, ekonomisti Citigroupa kažu da mjere kineskih vlasti vjerojatno neće biti dovoljne da spriječe oštro usporavanje rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju.

Očekuje se usporavanje rasta BDP-a

Očekuju da će u tekućem kvartalu rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) usporiti na 4,8 posto na godišnjoj razini, sa 6 posto u prethodnom tromjesečju, dok bi u cijeloj ovoj godini rast gospodarstva mogao usporiti na 5,5 posto.

„Kako se većina zaposlenika neće vratiti na posao do 9. veljače, gubici u proizvodnji vjerojatno će biti veći nego što se očekuje, pa će vlasti morati poduzeti nove mjere kako bi umanjile negativni utjecaj koronavirusa na gospodarstvo”, pišu ekonomisti Citigroupa u osvrtu na situaciju na tržištima.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 sati bio u minusu 0,9 posto, oslabivši osmi dan zaredom.

Pritom su najviše, više od 7,5 posto, potonule cijene dionica na burzi u Šangaju, pa je izbrisano gotovo 400 milijardi dolara tržišne vrijednosti tamošnjih dionica.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1 posto, na 22.971 bod.

Pročitajte više