Europske burze oštro pale, ulagače zabrinula kriza u njemačkoj vladi

Foto: FAH

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica oštro pale zbog neizvjesnosti na njemačkoj političkoj sceni, ali i zabrinutosti ulagača zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svjetskih gospodarstava.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 1,2 posto. Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 1,10 posto, na 7.551 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,15 posto, na 12.165 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 5.250 bodova.

Oštar pad cijena dionica ponajviše je posljedica neizvjesnosti na njemačkoj političkoj sceni nakon vijesti da je tamošnji ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer zbog neslaganja s migracijskom politikom ponudio ostavku na tu, kao i na dužnost šefa bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), koalicijskog partnera kancelarke Angele Merkel.

To je izazvalo zabrinutosti u vezi opstanka njemačke koalicijske vlade samo nekoliko mjeseci nakon što je uz puno muke formirana. 

Oprezni i zbog trgovinskih odnosa Kine i SAD-a

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine. Krajem ovoga tjedna, 6. srpnja, Washington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga.

Rizik od trgovinskog rata nalazi se pred ključnom točkom jer se bliže rokovi za implementaciju carina, kažu analitičari. Ističu i to da bi, premda bi utjecaj tih prvih carina trebao biti ograničen, uvođenje tih carina moglo izazvati protumjere, a potom eskalaciju sukoba.

Održano nekoliko krugova pregovora

„Nije ključni rizik to što bi predsjednik SAD-a Donald Trump mogao realizirati svoje prijetnje o carinama, nego to što bi dulje razdoblje trgovinskih nesigurnosti moglo pritisnuti gospodarsku aktivnost. Iz dosadašnjih gospodarskih pokazatelja još se, doduše, ne može izvući takav zaključak sa sigurnošću, no zloslutni podaci se akumuliraju”, pišu analitičari JPMorgan banke u bilješci klijentima.

Od početka svibnja SAD i Kina održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 0,6 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 2 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros skliznuo 2,2 posto, na 21.811 bodova, najnižu razinu u dva i pol mjeseca. 

Pročitajte više