Europske burze porasle, azijske pale

Foto: FAH

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle zahvaljujući nadi ulagača da Washington popušta po pitanju carina na uvoz automobila iz EU-a, no trguje se oprezno jer se bliži rok kada će SAD odlučiti o carinama na uvoz kineskih proizvoda.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:45 u plusu 0,5 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,35 posto, na 7600 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,10 posto, na 12.453 boda, a pariški CAC 0,70 posto, na 5359 bodova.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u automobilskom sektoru, u prosjeku 3,2 posto, nakon vijesti da je Washington ponudio suspenziju na uvođenje carina na uvoz automobila iz Europske unije. Nada u popuštanje trgovinskih napetosti između SAD-a i EU-a potaknula je i rast cijene dionica u drugim sektorima. Tako je rudarski sektor ojačao 1, a bankarski 0,8 posto.

Ojačao i tehnološki sektor

Za 1 posto ojačao je i tehnološki sektor, koji je jučer bio pod snažnim pritiskom zbog odluke kineskog suda o privremenoj zabrani prodaje čipova američke tvrtke Micron na kineskom tržištu. 

Unatoč rastu indeksa, ulagači su i dalje oprezni zbog toga što bi u petak 6. srpnja Washington mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga. Eskalacija tog sukoba naštetila bi trgovanju u svijetu i rastu globalnog gospodarstva, kažu analitičari.

Zbog toga su jutros na azijskim burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9:45 bio u minusu 0,5 posto, skliznuvši četvrti dan zaredom, pri čemu je zaronio na novu najnižu razinu u devet mjeseci. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,8 posto, na 21.546 bodova, najnižu razinu u tri mjeseca.

Pročitajte više