Europske burze u minusu

Foto: EPA

Nakon dobre prošlotjedne izvedbe, na europskim burzama najvažniji indeksi su danas kliznuli naniže, a po gubitku predvodi francuski CAC nakon što je tamošnja vlada snizila prognozu gospodarskog rasta.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 10:30 sati u minusu 0.1 posto, pri čemu je većina sektorskih indeksa u minusu, a najviše sektora tehnoloških dionica, za 0.8 posto. 

Među najvažnijim indeksima, najviše je pao francuski CAC, za 0.46 posto, na 7.732 boda, dok je frankfurtski DAX bio u minusu 0.32 posto, na 17.062 boda, a londonski Ftse indeks za 0.00 posto, na 7.704 boda.

Prošli tjedan dobri rezultati, danas pad

Pariški CAC indeks spustio se s rekordne razine koju je dosegnuo u petak, nakon što je francuska vlada snizila svoju prognozu ovogodišnjeg gospodarskog rasta s 1.4 na svega jedan posto, uslijed posljedica rata u Ukrajini i Pojasu Gaze te usporavanju aktivnosti u trgovinskim partnerima Njemačkoj i Kini.

Među najvećim pojedinačnim gubitnicama izdvaja se dionica Juventusa, s padom od 1.3 posto, nakon što je talijanski nogometni klub izvijestio o daljnjem gubitku u prvoj polovini svoje aktualne fiskalne godine i zabrani sudjelovanja ove sezone na unosnom europskom natjecanju zbog financijskih neregularnosti.

S druge strane, najveća pojedinačna dobitnica bila je dionica Curry'sa, sa skokom cijene za 30.6 posto, po najavi kineske e-trgovine JD.com da je u "vrlo ranoj fazi" procjene mogućeg davanja ponude za tog britanskog prodavača elektronike.

Općenito, očekuje se slab obujam trgovanja s obzirom na to da američka tržišta danas ne rade zbog praznika. Tokijski Nikkei danas je oslabio 0.04 posto, na 38.470 bodova.

Pročitajte više