Europske burze u plusu, trguje se oprezno

Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica blago porasle, kao i na azijskim tržištima, premda su ulagači oprezni zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između Kine i SAD-a.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:30 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,25 posto, na 7.327 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 13.240 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.937 bodova.

Na europskim su burzama cijene dionica blago porasle, a trguje se oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Prošloga su tjedna burze porasle zahvaljujući porukama iz Washingtona da je trgovinski dogovor s Pekingom blizu.

Kineski mediji izvijestili o razgovorima

No, nakon telefonskih razgovora u petak na visokoj razini, uključujući Liu Hea, zamjenika kineskog premijera, Roberta Lighthizera, trgovinskog predstavnika SAD-a, te Stevena Mnuchina, ministra financija SAD-a, kineski državni mediji izvijestili su samo da su dvije strane održale konstruktivne razgovore.

Ulagače je ponešto oraspoložila odluka Washingtona o produljenju dozvola američkim kompanijama za poslovanje s Huaweijem, kineskim proizvođačem telekomunikacijske opreme koji je u svibnju uvršten na tzv. 'crnu listu', pa treba tražiti posebne dozvole od vlade za trgovanje s američkim kompanijama.

No, ulagače je pokolebalo izvješće televizijske postaje CNBC da je raspoloženje u Pekingu u vezi sporazuma pesimistično jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda.

„I dalje čekamo razvoj situacije. Što će dulje neizvjesnost trajati, to će više jačati zabrinutosti. Realnost je da vrijeme istječe”, kaže Michael McCarthy, strateg u brokerskoj kući CMC Markets.

Idući rok za rješenje sukoba je 15. prosinca, kada bi, kako je Washington prije najavio, na snagu trebale stupiti dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto, što se ponajviše zahvaljuje jačanju kineskih tržišta.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, na 23.292 boda.

Pročitajte više