Europski čelnici odbili mogućnost susreta s Putinom

Sastanak čelnika zemalja EU Foto: EPA

EUROPSKA unija je danas odbila mogućnost sastanka na vrhu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom jer nisu stvoreni uvjeti za to, rekli su čelnici nakon europskog summita u Bruxellesu.

"Danas se nismo mogli dogovoriti o tome da se u skoro vrijeme trebamo sastati na summitu", rekla je kancelarka Angela Merkel koja je zajedno s Francuskom željela takav susret.

"Još je rano jer zasad ne vidimo radikalne promjene u Putinovu ponašanju", rekao je litavski predsjednik Gitanas Nauseda.

"Obvezati se bez ikakve crvene crte, bez ikakvih preduvjeta, bila bi veoma loša poruka", dodao je.

Merkel: Osobno bih voljela odvažniji rezultat

Angela Merkel je ipak ocijenila da je "važno nastaviti dijalog i raditi na njegovu obliku".

Osobno bih voljela "odvažniji" rezultat, zaključila je.

"Podupro sam Njemačku i Francusku u vezi s dijalogom s Rusijom na najvišoj razini. Sada moramo utvrditi koji kanali dijaloga mogu biti korisni", izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

"Odnosi s Rusijom ne mogu se svesti na gospodarske sankcije i na izgon diplomata. U nekom trenutku moramo imati mogućnost da se sastanemo za stolom", rekao je belgijski premijer Alexander De Croo.

Prijedlog koji je podijelio europske čelnike

Francuska i Njemačka su se zauzele za obnovu dijaloga s Rusijom, ali je prijedlog o njegovu nastavku na najvišoj razini između EU i Rusije podijelio europske čelnike.

Taj će se dijalog voditi na "poljima koja su zanimljiva za EU", dodaje se u zaključcima prihvaćenim na sastanku na vrhu. Europski čelnici će zatim razgovarati s Rusijom o "oblicima i o uvjetima tog dijaloga", dodaje se u tekstu.

Čelnici EU su pozvali Rusiju da pokaže "konstruktivniju suradnju" i "prestane djelovati protiv EU i zemalja u svom susjedstvu".

Priprema se prijedlog sankcija

Ujedno su izrazili "spremnost da odlučno i koordinirano odgovore na svaki zlonamjeran, nezakonit i remetilački korak Rusije, koristeći se svim raspoloživim sredstvima".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell zadužen je da pripremi "prijedloge za dodatne restriktivne mjere, pa i za gospodarske sankcije".

Pročitajte više