Europski forum BA-CA u Beču: Pohvalno o tranzicijskim zemljama

IZGLEDI za pristup Europskoj uniji potiču ubrzanu provedbu reformi u državama središnje i istočne Europe, istaknula je glavna ekonomistica Bank Austria Creditanstalta (BACA) Marianne Kager, na konferenciji za novinare uoči održavanja Europskog foruma 2003. BACA, koji je u srijedu počeo u Beču.

Predstavljajući studiju BA-CA pod naslovom "Središnja i istočna Europa, priča o uspjehu u srcu Europe", Kager je kazala da širenje EU 2004. ne smije biti kraj europskih integracija.

"Gospodarski razvitak u središnjoj i istočnoj Europi najveća je priča o uspjehu koja se ostvarila proteklih godina. U zadnjih 5 godina bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u toj regiji porastao je za gotovo 60 posto, što je znatno veći porast nego, primjerice, u rastućim azijskim tržištima", kazala je Kager.

To je područje, ističe, postalo najproduktivnijom regijom zemalja u tranziciji, u kojoj je prosječni BDP po stanovniku gotovo 6.100 eura. Osvrćući se na stanje u zemljama jugoistočne Europe, kazala je da je najrazvijenija zemlja u toj regiji Hrvatska.

Hrvatska ima tješnji odnos od drugih država u regiji prema EU, kazala je Kager podsjetivši da je Hrvatska predala zahtjev za kandidaturu i za očekivati je da će u drugom krugu proširenja ona i postati punopravna članica EU.

Prosječni BDP po stanovniku za zemlje jugoistočne Europe je oko 2.100 eura, što je samo 35 posto razine BDP-a, koju postižu buduće članice EU, kazala je nadalje Kager.

Najveći izazov za tu regiju jest održavanje pozitivnog trenda rasta a uz političku stabilnost, u tim zemljama važno je nastaviti provoditi gospodarske reforme i ubrzanu privatizaciju.

Potrebno je poboljšati pravne okvire i sudstvo kako bi se omogućila potpora stranih ulagača u modernizaciju gospodarstva, kazala je Kager za jugoistočnu Europu.

Međunarodnim uključivanjem zemalja u toj regiji u EU u gospodarskom i političkom smislu može se srednjoročno računati s visokim stopama rasta što će pomoći državama jugoistočne Europe da u ekonomskom smislu brže dostignu razinu razvoja sadašnjih i budućih članica EU, zaključila je glavna ekonomistica BA-CA Marianne Kager.

U zaključku je kazala da su izgledi za pristup u EU razlog da je u zemljama središnje i istočne Europe, u procesu provedbe reformi, ostvaren velik uspjeh u politici stabilizacije te u gospodarskom smislu.

U budućim članicama EU 80 posto gospodarskih uspjeha postiže se u privatnom sektoru. Nadalje, visok porast produktivnosti učinio je industriju konkurentnom u međunarodnom kontekstu. Izvoz, od kojeg je 70 posto usmjeren u EU, iznosi 40 posto nacionalnog dohotka. Udio Istočne Europe u ukupnom uvozu EU u razdoblju od 1995. do 2002. porastao je sa 7 na gotovo 11 posto čime je premašen tržišni udio gospodarske velesile Japana koji je u istom razdoblju pao s 10 na ispod 7 posto, rekla je ekonomistica Kager.

Pročitajte više