Europski parlament prihvatio rezoluciju o PSP-u

EUROPSKI parlament je u Strasbourgu prihvatio rezoluciju o napretku u zemljama jugoistočne Europe, obuhvaćenim Procesom stabilizacije i pridruživanja (PSP), u kojoj se ističe da te zemlje imaju europsku perspektivu samo ako ispune određene uvjete.

Europski parlament "ponavlja svoju uvjerenost da postoji europska perspektiva samo ako te zemlje ispune kopenhaške kriterije te traži od Vijeća i Komisije da uvjetuje pomoć zemljama PSP-a i njihovo moguće napredovanje u Procesu", kaže se u rezoluciji.

Parlament traži da se kao uvjeti postave: suradnja s Haškim sudom, provedba učinkovite politike u korist povratka prognanika i izbjeglica; provedba aktivne politike protiv korupcije, organiziranog kriminala, trgovine ljudima, oružjem i drogama.

Izvješće o Procesu stabilizacije i pridruživanja za jugoistočnu Europu, na temelju kojeg je izglasana rezolucija, sastavio je nizozemski zastupnik Zelenih Joost Lagendijk.

U prvom dijelu rezolucije govori se o regiji u cjelini, a u drugom se govori o svakoj od pet zemalja pojedinačno.

Europski parlament "izražava žaljenje zbog odluke hrvatskih vlasti o proglašenju ekološke i ribolovne zone bez odgovarajućeg dijaloga i koordinacije sa susjednim zemljama" te ističe da se kroz "intenzivni dijalog" i "diplomatskim instrumentima" postigne dogovor o granicama. Također se izražava očekivanje da će se sporazum o daljnjim koracima postići na skorašnjoj konferenciji o ribolovu u Mediteranu 25. i 26. studenoga u Veneciji.

U rezoluciji se pozdravlja donošenje ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te pohvaljuje odluka Hrvatske da ne potpiše bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Državama o ICC-u, "unatoč gubitku znatne američke novčane pomoći".

Također se pozdravlja podnošenje zahtjeva za članstvo u EU, a Europsku komisiju se poziva da izradi mišljenje o Hrvatskoj do kraja ožujka sljedeće godine.

Prije donošenja mišljenja Komisije, Hrvatsku se poziva da napravi napredak u nekoliko područja: provedba nedavno usvojenog zakona o pravima nacionalnim manjinama, borba protiv korupcije, puna suradnja s ICTY-em, neovisnost i sloboda medija te provedba strategije o reformi pravosuđa usvojenoj 2002. godine.

Zastupnici Europskog parlamenta nisu prihvatili prijedlog amandmana izvjestitelja Joosa Lagendijka, koji je tražio da se unutar Europske komisije stvori posebna Opća uprava za jugoistočnu Europu, koja bi pokrivala Bugarsku, Rumunjsku i zemlje zapadnog Balkana.

(Hina) sv rb

Pročitajte više