Europski parlament se zbog koronavirusa seli iz Strasbourga u Bruxelles

David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta Foto: EPA

PREDSJEDNIK Europskog parlamenta David Sassoli odučio je danas otkazati plenarnu sjednicu u Strasbourgu predviđenu za sljedeći tjedan i održati je u Bruxellesu zbog epidemije koronavirusa.

"Na temelju dopunjenog izvješća medicinske službe Europskog parlamenta o razvoju zaraze virusom Covid19, plenarna sjednica sljedeći tjedan bit će iznimno održana u Bruxellesu zbog više sile", objavio je Sassoli na Twitteru.

Europski parlament se jednom mjesečno sastaje na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a u Bruxellesu se po potrebi održavaju tzv. mini-plenarne sjednice, koje traju kraće od sjednica u Strasbourgu.

Europski parlament inače glavninu svojih poslova obavlja u odborima, i to uglavnom u Bruxellesu.

Uvedene preventivne mjere, otkazano više od 100 javnih događaja

Početkom ovog tjedna u briselskom sjedištu Europskog parlamenta uveli su preventivne mjere i ograničili pristup raznim posjetiteljima, lobistima, gostima parlamentaraca i njihovim asistentima. Više od stotinu javnih događaja je otkazano.

Sjednica Europskog parlamenta trebala je biti u Strasbourgu od ponedjeljka navečer do danas. Nekoliko političkih skupina tražilo je premještanje sjednice u Bruxelles zbog napredovanja epidemije u Francuskoj, kako ne bi ostali zadržani u Strasbourgu u karanteni 14 dana, rekao je jedan izvor u EP-u.

Pomoćnici zastupnika, koji većinu vremena borave u Bruxellesu, također su to tražili, navodi isti izvor. U Europskom parlamentu ima 705 zastupnika.

U Francuskoj potvrđena sedma smrt, u Belgiji još nema žrtava

Francusko ministarstvo zdravstva potvrdilo je večeras sedmi smrtni slučaj od koronavirusa, dok je 138 novih slučajeva zabilježeno od jučer, tako da ukupno ima 423 zaraženih.

Belgija ima 50 zaraženih, od kojih samo dvoje u Bruxellesu i nitko nije umro, prema posljednjim podacima sanitarnih vlasti.

Pročitajte više